Råbiff Recept

KLASSISK RÅBIFF MED TWIST

Råbiffen är en klassisk rätt med långtgående rötter i flera världsdelar. Den förknippas ofta med det franska köket men har länge avnjutits i olika utföranden även i många andra länder. Exempelvis gjorde belgarna ursprungligen sin råbiff på hästkött och den etiopiska motsvarigheten, Kitfo, görs med smör och chili, och serveras med ost. I det svenska köket görs råbiffen traditionellt på skuret, skrapat eller enkel- eller dubbelmalt nötkött och serveras med äggula, kapris, finhackad rödlök och inlagd rödbeta.

På Plockepinn har råbiffen haft en given plats på menyn i många år. Vi gör den alltid på fint skuret skånskt oxinnanlår men tillbehören varierar. Kantareller, peccorino, jordärtskocka och inlagd pärllök är bara några exempel på tillbehör som sällskapat med rätten genom åren. Vår köksmästare, Joakim Bjurelid, föredrar texturen hos en fint skuren eller skrapad råbiff, men det är såklart en smaksak.

Oavsett om du är hobbykock eller glad amatör är det lätt att göra din egen råbiff hemma. Tänk på att använda ingredienser av hög kvalité och följ våra tips så kommer du imponera på gästerna med en rätt som skulle kunna höra hemma på en högklassig restaurang. Bjuder du på råbiff som huvudrätt är den klassiska följeslagaren pommes frites. Vi tycker dock den gör sig bäst som förrätt och ger hellre de andra tillbehören lite extra uppmärksamhet.

En skuren råbiff är särskilt lämplig att göra hemma, om du inte har en köttkvarn. Lägg köttet i frysen en timme i förväg så blir det lättare att skära snyggt. Du kan såklart variera tillbehören efter eget tycke och smak, men här kommer två förslag förrätt eller smårätt från köksmästaren.

Förbered köttet

Börja med att förbereda råbiffen. Skär innanlåret i tunna skivor på längden och finhacka därefter. Ställ åt sidan. Smaka upp råbiffen med salt, peppar och en skvätt olivolja efter tycke innan servering. Vid servering delas det hackade innanlåret upp i fyra lika stora delar. Forma biffar av köttet med hjälp av dina händer eller en cylinder.

Råbiff med friterad schalottenlök, cornichons, äggula, dijonsenap & smörgåskrasse

Det första receptet är en twist på den klassiska serveringen och en rätt som vi själva har haft på menyn. Cornichons får ersätta den inlagda rödbetan och friterad schalottenlöken används istället för den klassiska hackade rödlöken.

Ingredienser

  • 5 stora bananschalottenlökar
  • 1-2 dl maizena
  • Olja att fritera i
  • Cornichons, delade på mitten
  • 1 ask mörgåskrasse
  • Ca 4 teskedar Dijonsenap
  • 4 äggulor
  • Salt och peppar

Tillvägagångssätt

  • Skala och skiva löken tunt.
  • Blanda lite av löken i taget med maizenan i en skål. Lyft upp löken och sila bort överflödig maizena i en sil.
  • Hetta upp olja till 180 ºC antingen i en fritös eller i en stor gryta.
  • Fritera löken i omgångar tills de är gyllenbruna. Lyft upp med en hålslev & låt rinna av på hushållspapper. Salta.

Servering

Ge generösa klickar av dijonsenap runt om råbiffen och sprid ut cornichons runt omkring.

Avsluta med att separera äggulorna och placera dem ovanpå biffen. Göm därefter gulan under en rågad hand med friterad lök och toppa med smörgåskrasse.

Råbiff med ramslöksmajonnäs, picklad pärllök, potatischips & smörgåskrasse

Den här varianten kan göras både snabbt och enkelt. Potatischips av bra kvalité går enkelt att få tag på och sparar tid och besvär istället för att fritera själv.

Ingredienser

  • 10 st pärllökar
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk gula senapsfrö
  • 2 st bakpotatisar + olja att fritera i eller färdigköpta potatischips av god kvalité
  • Smörgåskrasse
  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl matolja
  • 10 st ramslöksblad
  • Salt och peppar

Tillvägagångssätt

Den picklade pärllöken kan med fördel förberedas dagen innan.

  • Börja med att koka upp ättika, socker, vatten och senapsfrön. Låt svalna.
  • Skala sedan lökarna, dela i fyra klyftor och plocka isär.
  • Slå till sist på den avsvalnade lagen över lökarna och förvara i en burk i kylen i minst 4 timmar före servering.

Potatischips

Beroende på hur mycket tid och arbete du vill lägga på rätten går det bra att använda köpta chips av bra kvalité eller göra sina egna.

  • Tvätta potatisarna och skiva mycket tunt med skalet kvar.
  • För att chipsen skall bli riktigt krispiga måste stärkelsen lakas ur. Lägg den skivade potatisen i rikligt med kallt vatten och ställ i kylskåp två timmar. Låt dem sedan rinna av, väl torkade. Vatten i frityroljan sprätter farlig het olja.
  • Hetta upp olja till 180ºC antingen i en fritös eller i en stor gryta och fritera potatisskivorna i cirka 5 minuter tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Fiska upp chipsen med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
  • Salta.

Ramslöksmajonnäs

  • Vispa ihop äggulor, senap och vinäger.
  • Spara 1/2 dl olja och mixa med ramslöken. Denna oljan blandas i den färdiga majonäsen.
  • Tillsätt resterande olja droppvis under konstant vispning tills majonäsen har tjocknat. Smaka av din hemlagade majonnäs med salt, peppar och ramslöksoljan.

Servering

Portionera ut ramslöksmajonnäsen, den picklade pärllöken samt chipsen och garnera med smörgåskrassen.

Lycka till! Och om du inte är intresseed av matlagning eller bara vill ha en kväll med avkoppling är du såklart alltid välkommen att komma förbi oss och äta råbiff – den finns alltid på menyn!

Like this article?

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest